Prijzen en premies


De prijs van een condensatieketel kan inderdaad erg variëren… Goed rondkijken is dus de boodschap voor je beslist welke condensatieketel je zal installeren. Of beter: laten installeren! Laat de installatie van je verwarminsgketel altijd uitvoeren door een erkende vakman, zo voorkom je later problemen. Een goede condensatieketel heb je al vanaf ongeveer een 2000 – 3000 €, doch je moet ook rekening houden met de kosten van de plaatsing van de ketel, zo kan de totaalprijs oplopen tot over de €5000! De prijzen van condensatieketels hangen af van de kwaliteit, maar natuurlijk zeker ook het vermogen van de ketel (een groot huis zal een groter vermogen nodig hebben dan een klein huis, en de isolatie speelt natuurlijk ook een belangrijke rol.

Onderhoud van de ketel kost nauurlijk ook geld: een condensatieketel vraagt gelukkig weinig onderhoud, doch je bent verplicht de ketel jaarlijks (mazout) of tweejaarlijks (gas) te laten nakijken en afstellen door een vakman.

Opgelet: vaak vind je op buitenlandse websites goedkopere condensatieketels dan in België… Let er op dat, indien je zelf de ketel koopt in het buitenland, dat deze condensatieketel goedgekeurd is voor gebruik in België (CE label).

Indien je je oude cv-ketel vervangt door een nieuwe condensatieketel, kan je rechthebben op een premie van de Vlaamse overheid. Deze premie geldt enkel voor zogeheten ‘beschermde afnemers’, dit zijn personen met een verhoogde ziekenfond-tegemoetkoming, personen met collectieve schuldenregeling,  personen in budgetbegeleiding (OCMW) en personen die van de sociale maximumprijs voor elektriciteit/aardgas genieten. (premie 2012: € 800).

Tot 2011 kon je ook genieten van een belastingsaftrek bij vervangen van je oude verwarmingsketel, maar sptijtig genoeg werd deze maatregel niet verlengd…